Elämäni yhdeksänä näytelmänä Elämme sosiaalista elämäämme näyttämöllä. Hyvät esitykset palkitaan. Pukuhuoneessa kaikki roolit loppuvat.
Iän myötä uutiset tulevat tärkeiksi. Mitä suomalainen katsoo?

Suomalaista huolettaa ja vihastuttaa. Yhteiskunnassa ja naapurustossa olisi paljon korjattavaa, joten television tarjonnasta olettaisi dokumenttien ja politiikan kiinnostavan. Finnpanelin tilastot lokakuun 2015 kahdestakymmenestä katsotuimmasta TV-ohjelmasta syventävät käsitystä suomalaisten vapaa-ajasta.

 

Alle 10-vuotiaiden katsotuimmat ohjelmat lähetettiin viikonloppuisin. Muuten mentiin YLEn, Pikku Kakkosen, Babarin ja kumppaneiden tahtiin, mutta kun siirryttiin talviaikaan, lapset äityivät katsomaan Putousta, Possea ja Vain elämää.

 

10–24-vuotiaille kelpasi YLEltä vain Urheiluruutu ja Uusi päivä. Aikuisikään kipuavia viehätti James Bond, joka pistää itsensä likoon. Ehkä siksi myös Posse, 1001 Rikua ja Voitolla yöhön saivat suosiota. Samoin kosketti tavisten antaumus: Ensitreffit alttarilla ja Hottikset kipusivat kahdenkymmenen katsotuimman joukkoon. Talviaikaan siirryttiin nuorempien lasten kanssa Putousta ja Vain elämää –sarjaa katsellen.

 

25–44-vuotiaiden maku muistutti suuresti nuorempien ryhmää. Vakavampaan ja yhteiskunnallisempaan suuntaan oltiin kuitenkin menossa, sillä Docventuresin dokumentit nousivat listalle. YLEltä otettiin armoihin myös Siskonpeti ja Naurun tasapaino.

 

45–64-vuotiaat ovat Finnpanelin laskuissa suurin katsojaryhmä, lähes puolitoista miljoonaa ihmistä. Katsojina he kääntyivät YLEä kohti. Ehdoton suosikki oli puoli yhdeksän uutiset sunnuntaina 18.10. Tuolloin pääuutisaiheena olivat poliittiset virkanimitykset. Lisäksi katsottiin Seitsemän ja Kymmenen uutisia ja Uutisvuotoa.

 

Tässä iässä kiinnostivat murhat: Midsomerin murhat, Murha paratiisissa ja Hercule Poirot. Brittidraama Downtown Abbey kelpasi, Vain elämää ja Putous jatkoivat suosiotaan, mutta Salatut elämät jäi listan viimeiseksi.

 

Yli 65-vuotiaat suomalaiset olivat ehdottomasti YLE1:n kannattajia. Muilta kanavilta menestyivät vain MTV3:n Seitsemän uutiset ja Päivän sää. Erilaiset uutislähetykset, dokumentit ja haastatteluohjelmat täyttivät katsotuimpien ohjelmien listan.

 

Viihteeksi tälle ryhmälle kelpasi Kotikatsomon Pintaa syvemmältä, Uutisvuoto, Midsomerin murhat ja YleLeaks.

Suosittuja olivat myös Pohjolan luonnon lyhytfilmi metsäkauriin kiima-ajasta sekä Akuutti, jossa muun muassa neuvottiin, kuinka kookkaat pillerit saa helpommin kurkusta alas.

 

 

Kuka minä olen, kun olen vanha? Ihmisen elämässä on monia vaiheita, ja kaikki ne muovaavat hänen persoonallisuuttaan. Kuvittelen mielessäni 85-vuotiaan rouvan kertomassa virikekukkaan kirjattavia asioita.

Raili

85

1930: Jääski

1955: Somero

1980: Helsinki

2005: Muhos

Maailma Oulun runoissa
Julkaisun blogi: http://maailmarunoissa.com/
Teksti, kuvat ja taitto: Raija Kurki
portfolio: http://justjuttu.fi/
Kansikuva ja Lupa tulkita -sivun grafiikka: Anton Orava portfolio: